Skip to main content
Kim Bruggeman

GOED WERKGEVERSCHAP

Interview Kim Bruggeman, voorzitter Sectorfonds Luchtvaart 

Kim Bruggeman is als Vice President KLM Industrial Relations and Compensation & Benefits verantwoordelijk voor arbeidsvoorwaarden en arbeidsrelaties. Hij werkt al 17,5 jaar bij KLM en is sinds september 2018 voorzitter van Stichting Sectorfonds Luchtvaart. Het Sectorfonds is een samenwerking van sociale partners in de luchtvaartsectoren, met werkgevers Air Cargo Netherlands, Royal Schiphol Group en KLM en met vakbonden FNV, CNV en De Unie.

“Als bestuur zetten we ons in om initiatieven op het gebied van duurzame inzetbaarheid, digitalisering en vitaliteit zo goed mogelijk te ondersteunen”, vertelt Kim. “Het is van groot belang dat initiatieven ook daadwerkelijk worden uitgevoerd door de deelnemende organisaties en dat ze bereid zijn hier tijd, geld en energie in te steken. Werkgevers zijn zelf aan zet, maar als Sectorfonds kunnen we wel helpen om initiatieven sneller en beter van de grond te krijgen. Bijvoorbeeld via overheidssubsidies of via private middelen die de sector zelf aan ons beschikbaar stelt.”

Goed werkgeverschap

Kim vervolgt: “Een belangrijke drijfveer voor mij is goed werkgeverschap. Ik vind dat we mensen moeten helpen verantwoordelijkheid te nemen voor hun inzetbaarheid, bijvoorbeeld mensen in beroepen waarvan we nu al weten dat ze hun baan bij het ouder worden lichamelijk niet meer goed zullen kunnen uitvoeren. Daarbij is er een belangrijk verschil tussen initiatief en verantwoordelijkheid. We mogen mensen aanspreken op hun verantwoordelijkheid voor zichzelf en dus ook voor de eigen loopbaan. Maar voor de een is het lastiger om die verantwoordelijkheid ook daadwerkelijk te nemen en daar initiatief in te nemen, dan voor de ander. Het hoort bij goed werkgeverschap om mensen te helpen. Deze problematiek is herkenbaar voor de hele luchtvaartsector. Daarom stoppen de oplossingen ook niet bij de deur van ons bedrijf. We bekijken dit sectorbreed. Samen kom je tot betere resultaten dan alleen. In het Sectorfonds is sprake is van gelijke participatie van werkgevers en bonden. Omdat je een belang deelt en daar gezamenlijk invulling aan geeft, zie je elkaar als partner.”

Bron: Sociaal Jaarverslag Luchtvaart Community Schiphol, 2020

Fotografie: Natasja Wagner